Opis
07.06.2013 r. godz. 21:00
„Dabbawala – perfekcyjny chaos" ( „Dabbawalla-the Lunchbox Miracle””) - 2008, reż. Antje Christ
Dabbawalas dostarczają ponad 200 tys. domowych posiłków dziennie. Pudełka na lunch, zwane Tiffin boxes, przechodzą przez tuziny rąk i podróżują wiele kilometrów na rowerach, w pociągach, a czasem na głowach dostawców. Myli się jednak ten, kto wątpi, że posiłki docierają na czas w tak gigantycznym mieście jak Mumbaj. Żaden korek, ani nawet monsun nie powstrzymają ich przed tym, by o określonej porze wręczyć lunch. Ich unikatowy system logistyczny to wzór prostoty zarządzania i organizacji. Dokument pokazuje nie tylko reguły, jakimi kierują się Dabbawalas, ale też indyjską mentalność i sposób życia, które pozostają niezmienne, mimo ciągłych transformacji współczesnego Bombaju. Reżyserka zwraca też uwagę na to, jak istotne dla Hindusów jest jedzenie przygotowywane w domu.
„Wtajemniczeni” reż. Maciej Kowalczuk, 2012 r. recenzja za Kuchnia+
Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, po raz trzeci uznany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca?
Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku? Odpowiedzi są tylko dla wtajemniczonych.
08.06.2013 r. godz. 21:00
„Mussels in Love” („Małże i miłóść”)- 2012, reż. Willemik Kluijfhout; [Berlinare 2013]
Małże i miłość ( L’AMOUR DES MOULES) to dokument, który w humorystyczny sposób pokazuje życie małży z Nowej Zelandii. Zabawna muzyka i fascynujące zbliżenia przekształcają skorupiaki w obraz niemal abstrakcyjny. Widz jest świadkiem ich pełnego cyklu życia: narodzin miłości, stawiania czoła przeciwnościom losu.
Na film „Niebo w gębie” zaprasza KukBuk, miesięcznik kulinarny
"Niebo w gębie" (Les Saveurs du Palais), film fabularny, 95’, prod. Francja, 2012, reż. Christian Vincent
Smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską. Prezydenckie życie „od kuchni” i kulisy przygotowań wykwintnych kolacji
z głowami państw są tłem dla salonowych gier i kuchennych potyczek.
Hortense Laborie (Catherine Frot), mistrzyni kuchni z Dordonii, dostaje propozycję życia. Ma objąć stanowisko osobistego kucharza Prezydenta Republiki i przejąć odpowiedzialność za przygotowywanie posiłków dla François Mitterranda i jego gości. Zazdrośni koledzy po fachu przyjmują nową szefową kuchni z nieskrywaną niechęcią – we Francji „haute cuisine” jest wszakże tradycyjną domeną mężczyzn. Ponadto, trafia do środowiska, gdzie od lat 60. króluje minimalistyczna nouvelle cuisine, daleka od upodobań Hortense, pielęgnującej tradycyjne receptury kuchni francuskiej i zamiłowanie do autentycznych produktów regionalnych.
Źródło: Materiały promocyjne organizatora.