"Zdrowe Dziecko - Zdrowy Dorosły. Stop cukrowemu tsunami" - zbliża się konferencja inaugurująca projekt
2019-11-13 15:27:29 | ŁódźWyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi wraz z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli i Doradztwa Metodycznego w Pabianicach ma zaszczyt zaprosić na Konferencję Inaugurującą Projekt "Zdrowe Dziecko – Zdrowy Dorosły. Stop cukrowemu tsunami". Wydarzenie odbędzie się 21 listopada o godzinie 12:00 w Młodzieżowym Ośrodku Kultury w Pabianicach przy ul. Pułaskiego 38.
PROGRAM KONFERENCJI
11.00 – 12:00 - rejestracja
12.00 – przywitanie i przedstawienie Gości oraz Partnerów - Aleksandra Mysiakowska WSBiNoZ
12.05 – oficjalne otwarcie konferencji – prof. WSBiNoZ dr hab. Wojciech Welskop Rektor WSBiNoZ, Małgorzata Biegajło Dyrektor PODNiDM
12.15 - 12.30 - Zdrowe dziecko - zdrowy dorosły – przedstawienie programu, dr Natalia Wittek-Smorąg WSBiNoZ
12.30 - 13.00 - Wychowanie zdrowotne, jako wartość, cel i zadanie edukacji w Polsce - prof. WSBiNoZ dr Teresa Janicka-Panek, Wicekanclerz WSBiNoZ
13.00-13.30 - Psychologiczne przyczyny nadmiernego jedzenia – dr Agnieszka Gutowska –Wyka, Dyrektor Instytutu Dietetyki WSBiNoZ
13.30-14.00 - Błędy żywieniowe u dzieci - konsekwencje zdrowotne - mgr Agnieszka Caban i mgr Paulina Konrad WSBiNoZ
14.00 - 14.15 - zakończenie konferencji, rozdanie certyfikatów
14.15 – poczęstunek
WSTĘP BEZPŁATNY
Zgłoszenia są przyjmowane do 19 listopada!
tel.: 42 215 42 42 lub podn@podn-pabianice.pl
Liczba miejsc ograniczona! Liczy się kolejność zgłoszeń.
O projekcie "Zdrowe dziecko-zdrowy dorosły. Stop cukrowemu tsunami"
Realizowany program w roku szkolnym 2019/2020 ma na celu:
- ocenić aktualny sposób żywienia w przedszkolu i w żłobku oraz wdrożyć zmiany w żywieniu dzieci w tych placówkach;
- zapoznać nauczycieli, intendentów i kucharzy pracujących w tych placówkach z najnowszymi zaleceniami prawidłowego odżywiania się dzieci w poszczególnych grupach wiekowych oraz ze skutkami zdrowotnymi złych nawyków żywieniowych;
- zwiększyć świadomość wśród dzieci, rodziców i ich dziadków z zasadami prawidłowego odżywiania się oraz z konsekwencjami zdrowotnymi złych zachowań żywieniowych;
- zmienić nawyki żywieniowe u dzieci ich rodzin oraz pracowników żłobka i przedszkoli;
- promowanie zajęć ruchowych wśród dzieci ich rodziców.
Przedstawione powyżej cele będą realizowane w oparciu o szkolenia, seminaria i warsztaty praktyczne z pracownikami żłobków i przedszkoli oraz z rodzicami i dziadkami dzieci z tych placówek. Szkolenia będą prowadzić specjaliści z danych dziedzin, np. praktykujący dietetycy będący również nauczycielami akademickimi, wykładowcy pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej oraz nauczyciele edukacji przedszkolnej.
Placówki uczestniczące w programie edukacyjnym otrzymają certyfikat "Placówki promującej zdrowy sposób odżywiania" wydany przez WSBiNoZ w Łodzi oraz PODNiDM w Pabianicach.
ip
fot. materiały prasowe/Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi