Z życia Uczelni - Studia

II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

WSBiNoZ w Łodzi

2021-06-01 15:09:26 | Łódź

Tylko do 4 czerwca można zapisać się do udziału w bezpłatnej Konferencji Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych pt. „Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce” organizowanej przez Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wydarzenie odbędzie się 10 czerwca online - za pomocą platformy TEAMS.

II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

Przebieg Konferencji Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

Konferencja będzie podzielona na dwa moduły. W pierwszym swoje wykłady zaprezentują eksperci i wykładowcy akademiccy. W drugim module odbędzie się prezentacja zakwalifikowanych prac, nadesłanych przez studentów dietetyki i kół naukowych z całej Polski. Podczas wydarzenia zostaną poruszone zagadnienia między innymi wpływu pandemii na nawyki żywieniowe, aktualne trendy w dietach, zasady odżywiania przy insulinooporności, czy postępowanie żywieniowe w zespole jelita drażliwego.

Konferencja odbędzie się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej
 
Konferencja organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD - Enhancement of Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).

Zapisy na konferencję: kolanaukowe@wsbinoz.pl

Harmonogram wydarzenia

  • 8.30-8.55 – LOGOWANIE SIĘ NA KONFERENCJĘ
  • 9.00- 9.15 - uroczyste rozpoczęcie Konferencji przez Pana Rektora WSBiNoZ prof. WSBiNoZ dr hab. Wojciecha Welskopa
  • 9:15 – 9:30 – prezentacja  Uczelni – Pani vice-Kanclerz Aleksandra Mysiakowska

9.30 – 12.20 – Moduł I - Wykłady

  • 9.30-10.00 – prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Temat wykładu: "Dieta w insulinooporności."
  • 10.00-10.30 – dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Temat wykładu: "Wykorzystanie diety ketogenicznej we wspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracynych: nadzieja i wątpliwości."
  • 10.30-11.00 – dr inż. Katarzyna Kowalcze, Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach. Temat wykładu: "W pogoni za modami żywieniowymi - bilans potencjalnych zysków i strat."
  • 11.00- 11.30 – dr n. med. Angelika Kargulewicz, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Koninie; dietetyk Mandala Clinic; redaktor prowadząca czasopisma Food Forum. Temat wykładu: "Postępowanie żywieniowe w zespole jelita nadwrażliwego."
  • 11.30-12.00 – dr n. med. Katarzyna Łokieć,  Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Zakład Propedeutyki Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Temat wykładu: "Diety 2020 roku - chwilowa moda czy leczenie chorób przewlekłych."
  • 12.05-12.20 –  prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani mgr Monika Sujka
  • 12.20-12.40 – przerwa

12.40 – 15.30  – Moduł II

  • 12.40-13.10 – sesja satelitarna dla firm/czasopism, które wsparły Konferencję nagrodami lub patronatem medialnym (Food Forum, Kcalmar.pro, Dietico, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, vBody)
  • 13.10-15.20 – prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz Studentów Kół Naukowych Maksymalny czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji
  • 13.10-13.30 – Viktoria Hawryłkowicz , Anna Gudan, Patrycja Załęska, Joanna Palma , Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Czy wykorzystanie doniesień na temat osi jelito-wątroba ma zastosowanie w leczeniu żywieniowym pacjentów ze stwierdzoną Niealkoholową Chorobą Stłuszczeniową Wątroby?
  • 13.30-13.50 – Sandra Kaczmarek. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wiedza populacji na temat żywności funkcjonalnej .
  • 13.50-14.10 – Izabela Jabłońska , Ewelina Polak, Agnieszka Ewa Stępień. Uniwersytet Rzeszowski. Problematyka żywienia pacjentów z wyłonioną stomią jelitową.
  • 14.10-14.30 – Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną wśród studentów Łódzkich Uczelni Wyższych.
  • 14.30-14.50 – Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska, Karolina Stolarczyk. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Ocena świadomości i wiedzy żywieniowej oraz sposobu żywienia osób z insulinoopornością.
  • 14.50-15.10  – Anna Gudan, Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Wpływ diety ketogenicznej na jelitową syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych u zdrowych osób aktywnych fizycznie.
  • 15.10-15.30 – Joanna Walczyńska, Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek. Pomorski Uniwersytet Medyczny. A może fermentowana herbata bez kombucha? Kombucha - wartościowy produkt czy chwilowy trend?
  • 15.30-15.45 – Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i sesję plakatową
  • 15.45 – Zakończenie konferencji

Sesja plakatowa – osobny kanał (dołączony do Konferencji) na który będzie można wejść i przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie online.

ip

fot. Materiały Partnera

Słowa kluczowe: WSBiNoZ w Łodzi, II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych,
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Jakie są formy egzaminÃłw i zaliczeń na studiach?
Jakie są formy egzaminów i zaliczeń na studiach?

Zobacz, czego możesz się spodziewać na zajęciach.

Polecamy
Sesja na studiach - co to jest i kiedy się odbywa?
Sesja na studiach - co to jest i kiedy się odbywa?

Zobacz, co musisz wiedzieć o sesji egzaminacyjnej.

Kiedy odbywają się egzaminy na studiach?

Każdy przedmiot na studiach trzeba zaliczyć. Dowiedz się, kiedy odbywają się egzaminy, jak zdobyć zaliczenie i czy można poprawiać oceny!

Polecamy
Ostatnio dodane
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Ostatnio komentowane
Łowcy talentów w akcji
Łowcy talentów w akcji

Masz pasję i chcesz ją rozwijać? Chcesz zobaczyć jak robią to inni? Pomożemy Ci rozwinąć Twój talent i wypracować twórczy warsztat. A na najlepszych czeka Scena Artystyczna ROE.

Popularne
Zobacz, jak złoÅźyć podanie i zrezygnować ze studiÃłw!
Jak zrezygnować ze studiów? - Wzór podania i skreślenie z listy studentów

Zobacz, jak złożyć podanie i zrezygnować ze studiów!

Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.